Lotharingen voor beginners

Lotharingen | Nancy | Metz | bezienswaardigheden | musea | overnachten | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Lotharingen weer & klimaat

Het weer en klimaat van Lotharingen verschilt in basis niet heel veel van het klimaat dat wij in Nederland en Belgi gewend zijn. Het enige duidelijke verschil is dat de zomermaanden er iets warmer zijn dan wij gewend zijn en dat de gemiddelde neerslagcijfers iets anders verdeeld zijn. De verschillen lijken op papier minimaal maar hebben in real life best een behoorlijke invloed op het klimaat van de Lorraine. Zo lijkt het er tijdens de zomerperiode een stuk aangenamer en als de zon er schijnt voelt dat toch anders aan als bij ons.
Het klimaat van Lotharingen hoeft alles behalve een belemmering te zijn om deze regio te bezoeken. Elke periode in het jaar heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Lotharingen bezienswaardigheden

Lotharingen barst van de indrukwekkende en mooie bezienswaardigheden. De historie, natuur en cultuur van Lotharingen zorgen voor een groot aantal hotspots.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Lotharingen samengesteld:
Lotharingen bezienswaardigheden top 10

Klimaat

Lotharingen heeft net als de het overgrote deel van Frankrijk, Belgi en Nederland een gematigd maritiem klimaat dat sterk wordt benvloed door zijn ligging in het noordoostelijk deel van Frankrijk en de Atlantische Oceaan. Dit klimaattype is herkenbaar aan de relatief zachte winters, de aangenaam warme, maar zelden hete zomermaanden en het geringe temperatuursverschil gedurende het jaar.
Hetgeen dat qua klimaat afwijkend is in de Lorraine zijn de relatief hoge neerslagcijfers tijdens de zomermaanden. Je hebt tijdens de zomermaanden dus een grotere kans op langdurige neerslag dan in de andere maanden van het jaar.

Weersextremen

Doordat de Lorraine een gematigd maritiem klimaat heeft komen er zelden tot nooit weersextremen voor in deze regio. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Zo kan het in de Vogezen soms dagen achter elkaar sneeuwen en kan de temperatuur er tot ver onder het vriespunt zakken. Er zijn zelfs weken dat het kwik niet boven het vriespunt uitkomt. Het tegenovergestelde kun je in de zomermaanden hebben. Dagen lang temperaturen van boven de dertig graden Celsius. Hieraan komt meestal een einde door een hevige onweersbui.

Regen

Gek genoeg valt er in de zomerperiode de meeste neerslag in Lotharingen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt wel iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Ook het gemiddelde van dagen met neerslag ligt iets lager. Tijdens de wintermaanden kan op de koudste dagen van het jaar de neerslag als natte sneeuw of sneeuw naar beneden komen. De kans hierop is het grootst in de Vogezen, maar ook in de andere delen van Lotharingen valt er met regelmaat sneeuw.
Tijdens de zomermaanden kunnen er behoorlijk hevige stortbuien voorkomen in de Lorraine. Deze regenbuien komen meestal na een paar dagen extreem goed weer.

Sneeuw

In de Vogezen ligt zo goed als iedere winter een dik pak sneeuw. De regio leent zich dan ook uitstekend voor een wintersportvakantie. De Lorraine is de dichtstbijzijnde regio vanuit Nederland waar je gegarandeerd bent van sneeuw in de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden is er in Lotharingen ongeveer 300 kilometer aan skipistes en langlaufpaden te vinden. Het gebied is geschikt voor de beginnende skir, maar ook ervaren skirs kunnen er hun hart ophalen.
Ook in de andere delen van de Lorraine kan er een dik pak sneeuw vallen al is de kans hierop een stuk kleiner dan in de Vogezen.

Zomervakantie in de Lorraine

De meeste toeristen die naar de Lorraine vertrekken doen dit in de zomermaanden. Dit is gemiddeld genomen ook de beste periode om een bezoek te brengen aan deze schitterende regio. Je hebt tijdens deze maanden de grootste kans op aangenaam warm weer. Het enige nadeel is dat er ook een grotere kans is op langdurige neerslag. De gemiddelden liggen in de Lorraine in de zomermaanden rond de 25 graden Celsius. In de avond en nacht zal het gemiddeld ongeveer 10 graden Celsius afkoelen. Tijdens lange regenbuien kan het kwik ook overdag onder de 20 graden Celsius uitkomen.

Klimaattabel Lotharingen

Onderstaande klimaattabel is geeft de langjarige gemiddelde klimaatgegevens weer voor de regio Lotharingen. Lokaal kunnen er (niet al te grote) verschillen voorkomen.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 4 C -1  C 2 uur 16 dagen 64 mm n.v.t.
februari 7 C 0 C 3 uur 14 dagen 57 mm n.v.t.
maart 9 C 2 C 4 uur 16 dagen 62 mm n.v.t.
april 14 C 4 C 5 uur 13 dagen 51 mm n.v.t.
mei 17 C 7 C 6 uur 16 dagen 59 mm n.v.t.
juni 23 C 11 C 7 uur 16 dagen 62 mm n.v.t.
juli 24 C 12 C 8 uur 13 dagen 60 mm n.v.t.
augustus 23 C 12 C 7 uur 12 dagen 59 mm n.v.t.
september 20 C 10 C 6 uur 13 dagen 64 mm n.v.t.
oktober 16 C 7 C 4 uur 14 dagen 72 mm n.v.t.
november 9 C 3 C 2 uur 16 dagen 65 mm n.v.t.
december 6 C -1 C 2 uur 16 dagen 79 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De beste periode om een bezoek te brengen aan Lotharingen is tijdens de zomermaanden. In deze periode heb je de grootste kans op warm en aangenaam weer. Het enige nadeel is dat de kans op langdurige neerslag er ook hoger is. In het voor- en najaar is de kans op langdurige neerslag iets kleiner maar dan zijn de temperaturen weer een stuk minder aangenaam. Natuurlijk zijn er genoeg dagen te vinden die wel warm en aangenaam zijn, maar dat is geen zekerheid.
Wil je de Lorraine echter gaan bezoeken om te skin of te langlaufen dan kun je het beste tijdens de wintermaanden een bezoek brengen aan Lotharingen. In deze periode heb je de grootste kans op winters weer en de daarbij behorende neerslag. Je kunt dus eigenlijk wel stellen dat een vakantie naar de Lorraine het hele jaar mogelijk is. Elke periode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Meer info over Lotharingen

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Lotharingen:
de mooiste dorpjes van Lotharingen

bijzondere plaatsen in Lotharingen
Metz informatie en tips
Nancy informatie en tips
Lotharingen toerisme
Lotharingen weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy